Sparande

sparandeAtt ha ett aktivt sparande är något alla privatpersoner bör jobba med i någon grad. Att inte sätta undan pengar till sämre tider eller att ha ett långsiktigt sparande kan visa sig bli en dyr läxa i framtiden som man ångrar.

De flesta kan spara lite pengar och även några hundra kronor i månaden kan räcka långt i ett långsiktigt sparande. Det viktiga med långsiktigt sparande är att inte varje månad titta på hur pengarna ökar för det kommer sällan vara en tillfredsställande syn om du inte kan spara väldigt mycket.

Ett smart sätt är att sätta upp sparande med autogiro till något konto med hög ränta och sen "glömma bort" att man har det där. Det finns flera bra sparkonton som har en bra sparränta på flera procent. Vill du skyddas av den statliga insättningsgarantin så blir dock räntan mycket lägre. Även sparande i fonder kan vara ett bra alternativ för dig som inte sparar mycket idag.

Ränta på ränta

Effekten av ränta på ränta är väldigt kraftfull när det kommer till långsiktigt sparande. Det kan få pengar att över tid växa betydligt mer än vad du initialt kanske tror.

Ett månadssparande som börjar tidigt behöver inte vara så stort för att på lång sikt bli mycket pengar tack vare denna principen. Detta gäller oavsett om du väljer aktier, fonder eller sparkonton så är effekten densamma över tid.

För ett vanligt sparkonto där du har 10 000 kronor med 5% ränta skulle pengarna på ett år öka till 10 500 kronor. Du skulle förvisso behöva betala lite skatt på den räntevinsten om du inte kan kvitta den mot ränteförluster på andra håll. Nästkommande år skulle du alltså få 5% ränta på 10 500 kronor och så fortsätter det uppåt.

I kombination med att man själv sätter in pengar och utökar sitt sparande får man ett väldigt kraftfull sparande som ökar mycket över lång tid.

Sprid ut sparande

För ett säkert och långsiktigt sparande brukar det vara klokt att på ett eller annat sätt sprida ut sitt sparande. Att lägga allt sitt sparkapital på en typ av företagsaktie kan givetvis ge fantastiska resultat om just det företaget går bra, men det kan också sluta i katastrof. Oavsett om det är fonder eller aktier du sparar i så vill du sprida ut detta lite.

För sparkonton behöver inte samma sak gälla. Vill du bara öppna ett fasträntekonto hos din bank så går givetvis detta bra och du kommer förmodligen vara skyddad genom insättningsgarantin. Men vill du maximera ditt sparande och t.ex. använda andra sparkonton med högre ränta som inte har insättningsgaranti så handlar det om att placera strategiskt och kanske sprida ut för att minimera risker.

Stor skillnad på sparräntor

Om man jämför sparkonton så kommer man ofta hitta en stor skillnad i sparränta på dessa. Så pass stor skillnad att man direkt tycker att det är konstigt att en bank kan ge 0.2% sparränta medan en annan kan ge 5%. Det finns en hel del att känna till kring sparkonton men om räntan skiljer sig mycket så skiljer sig villkoren antagligen också. Det är en bra utgångspunkt att anta.

Det finns sparkonton som inte täcks av den statliga insättningsgarantin som i egentligen grundar sig på ett EU-direktiv (mer om det längre ner). Dessa konton kan ofta erbjuda hög ränta och du får enligt lag inte ha mer än 50 000 kronor totalt hos respektive företag. Allting som överskrider det kommer att betalas ut till ditt vanliga bankkonto.

Ett annat populärt alternativ för att få mer ränta är att låsa pengarna i en viss tid, s.k. fasträntekonto. Det kan vara allt ifrån t.ex. 3 månader till flera år. Kontentan är att du inte får lov att ta ut pengar från sparkontot vilket i praktiken betyder att det bör vara pengar du inte behöver. Det går att få ut pengarna men du kommer antagligen inte få någon ränta alls utbetald och/eller betala en uttagningsavgift.

Det finns även fasträntekonto där du har ett eller två fria uttag per år. Som du säkert förstår så styr villkoren för kontot din ränta.

Insättningsgarantin

Insättningsgarantin är ett skydd för dig som sparar pengar om bankkontot täcks av det. Det skulle innebär att om banken går i konkurs så går staten in och täcker upp så du inte blir av med pengar. Det finns dock gränser på hur mycket skydd du har.

Det normala skyddet hos banker gäller upp till 950 000 kronor men det går att ansöka om högre ersättning om insättningen är kopplad till betydelsefulla livshändelser (till exempel försäljning av bostad). Du kan få skyddet utökat till 5 miljoner kronor med hjälp av detta.

Alla sparkonton täcks dock inte av insättningsgarantin även om det krävs att alla är registrerade hos Finansinspektionen för att få lov att bedriva denna verksamhet. Men täcks kontot av insättningsgaranti kan du också räkna med en betydligt lägre sparränta.

 

Kommentarer är stängda