Smslån

Smslån

Smslån har växt fram som ett populärt alternativ för att snabbt kunna låna pengar om situationen skulle kräva det. Dessa lån räknas som mikrolån precis som snabblån och mobillån som är andra namn på i princip samma typ av lån.

Den stora fördelen med smslån framför privatlån är att det går snabbt att ansöka och ofta får du svar på din ansökan direkt. Det är även gratis att ansöka så du behöver inte bekymra dig om det heller. Blir du godkänd kan du få pengarna utbetalt direkt också och om förutsättningarna är rätt har du pengarna på ditt bankkonto direkt.

Det är alltså inte svårt att förstå att smslån kan vara ett effektivt och enkelt sätt att betala en oväntad räkning eller få pengar för andra utgifter som plötsligt dyker upp. Kanske t.o.m. en spontan resa, utekväll eller något annat kan vara argument till varför man vill låna pengar en kort tid.

För någon med fast inkomst och koll på sin ekonomi så kan smslån agera som en buffert om något kritiskt skulle infinna sig. Det behöver inte ens innebära att man inte har pengar utan att man inte kan vänta på att få loss pengar från ett fasträntekonto eller en överföring från en annan bank.

Stor skillnad i kostnad på smslån

När det kommer till just smslån är det viktigt att jämföra alternativen då det skiljer mycket från långivare till långivare här. För ett lån på några tusen kronor kan det skilja flera hundra kronor i kostnad.

Det finns flera bra tjänster online som låter dig jämföra smslån för att få en bra uppfattning om vilket alternativ som är bäst för dig. Många smslån har fasta avgifter och kostnader men det finns även alternativ där du får personlig ränta baserat på din kreditvärdighet. På så sätt måste man göra en ansökan för att verkligen få reda på exakt hur mycket det kommer att kosta.

Det finns både smslån och snabblån som är helt räntefria för nya kunder. Det är oftast i form av en kampanj där du som tidigare aldrig varit kund kan låna pengar i 15-30 dagar som är helt räntefria utan några avgifter. Termen ”gratis smslån” har även använts för att beskriva dessa lite felaktigt förr men i praktiken innebär det att du endast betalar tillbaka den summan du fått och inte en krona mer än så.

Det är därför det också är så viktigt att kunna jämföra smslån om du funderar på att ta ett lån. Om du vill låna pengar i 30 dagar kan det kosta dig allt från 0 kronor till 700 kronor eller mer.

Direkta utbetalningar gäller inte alltid

Smslån är något som ofta förknippas med direkta utbetalningar och beroende på hur man ser det så är det kanske alltid så, däremot kan det skilja när du får pengarna på kontot.

De flesta långivare gör direkt utbetalning av smslånen när du blivit godkänd. Men för att bli godkänd måste du göra en ansökan om lånet under deras öppettider. Orsaken till detta är att det enligt Finansinspektionen krävs en kreditupplysning där långivaren manuellt gör en bedömning om du får låna eller inte.

Så fort din ansökan är godkänns betalas dock pengarna ut men när du får pengarna beror på om långivaren erbjuder direkt utbetalning till din bank, vilket oftast kräver att de har ett konto i samma bank som du. Så beroende på om du har Nordea, Swedbank, Handelsbanken eller någon annan bank så skiljer det sig vilka långivare som erbjuder direkt utbetalning till just din bank.

Om du vill låna pengar på kvällar eller på helgen så är det samma sak här. Det kommer krävas att det ovan är uppfyllt.

Risker med smslån

Smslån har egentligen inte större risker än andra lån om du som tar dem har koll på din ekonomi. Men det är också här det ibland blir fel när man väljer att ta ett smslån som man av någon anledning inte kan betala tillbaka. Det är vid dessa tillfällen som det gäller att agera korrekt.

Om du tar ett smslån och inte kan betala tillbaka så får du ofta en påminnelse men denna sträcker sig ofta inte lång tid. Exakt hur detta hanteras skiljer sig mellan långivare men skulden förfaller ofta snabbt till inkasso vilket är något du vill undvika och det är ditt ansvar som låntagare att se till att du kan.

Skulle du inte kunna betala är det sämsta du kan göra att stoppa huvudet i sanden och hoppas det löser sig själv. Personer som befinner sig i jobbiga perioder i livet med mycket stress, ångest, depression eller andra faktorer kan dock mycket väl agera så här.

När skulden förfaller till inkasso mister du möjligheten att förhandla med långivaren om en lite längre avbetalningsplan. Samtidigt förfaller hela skulden på en gång och inte bara den aktuella månadsfakturan om du ursprungligen tänkt dela upp betalningen på en längre tid. Ovanpå detta tas förseningsavgifter, påminnelseavgifter och inkassoavgifter vid vilket gör allting extremt mycket dyrare.

Om du inte kunde betala lånet från början är det stor risk att du inte kan betala den till inkassobolaget heller efter den ofta blivit flera hundratals kronor dyrare. Nu är steget inte långt borta från att hamna hos Kronofogden med en anmärkning.

Det viktiga för dig som lånar pengar är att kunna betala tillbaka. Har du det tillfälligt jobbigt så ring, förklara och försök förhandla. Går inte det så försöker du hitta en annan lösning.

 

Kommentarer är stängda