Privatlån

Privatlån

Privatlån är en av de vanligaste låneformerna där man som privatperson kan låna pengar utan säkerhet. Det är det självklara valet för större lån där man inte kan eller vill sätta någon säkerhet. Privatlån används till väldigt mycket där bilköp, renovering, resor, inredning och en mängd andra områden är vanliga.

Ett privatlån innebär nästan alltid att du vill betala tillbaka lånet över en lite längre tid på ett år eller längre. Detta skiljer sig avsevärt från t.ex. smslån där du tar små krediter som ofta ska betalas tillbaka från 15-90 dagar.

Det är dock viktigt att komma ihåg att du alltid kan betala tillbaka lånet snabbare än vad den uppsatta löptiden är. Välj därför alltid en löptid som du vet passar din ekonomi bra och kanske är det bättre att ha en längre löptid som du kan betala av snabbare om det passar dig.

Summan för privatlån brukar vara högre än mikrolån som t.ex. smslån men det är inte ovanligt att bankerna har en gräns på 5 000 kronor eller 10 000 kronor som lägst. Den maximala gränsen när du ansöker om privatlån online brukar ligga på runt 500 000 kronor. Det ska dock tydligt understrykas att det krävs en väldigt bra kreditvärdighet att få så stort lån och för genomsnittspersonen krävs det antagligen två sökande till det beloppet för att ha en chans att bli godkänd.

Låneförmedlare är något som blivit väldigt populärt den senaste tiden. Det är företag som förmedlar lån till låntagare genom att hämta låneerbjudanden från ett stort antal banker och presentera dem till dig. Den stora fördelen här är att man kan få en uppfattning om vilka banker som har bra erbjudande till trots att endast en kreditupplysning görs. Om du själv hade vänt dig till varje bank hade de alla gjort kreditupplysning på dig.

Effektiv ränta och avbetalning

Ju större lån du tar och ju längre löptid du väljer ju viktigare kommer det bli att hitta ett lån som har en bra effektiv ränta. Du vill undvika att bara ta första bästa lånet som banken erbjuder dig då detta ofta innebär att du kommer betala mycket mer än vad du annars hade behövt. Det är av denna anledningen som många tycker det är bekvämt att använda sig av Låneförmedlare som gör detta åt dig.

En rolig tanke du kan leka med om du tar ett privatlån på 100 000 kronor för att köpa t.ex. en bil är att skillnaden i kostnad kan vara flera tusen kronor om året, pengar du hade kunnat placera i ett sparande och på så sätt få en ännu större kontrast på hur viktigt det är att inte kasta bort pengar på det du inte behöver.

Samma princip men som är svårare att se är att du kan ta pengarna och betala av ditt lån snabbare. Detta brukar ofta vara bättre om inte räntan för sparande skulle vara högre än räntan på lånet. Vanligtvis är det inte så och att betala av ett lån snabbare ger samma positiva effekt på din ekonomi och något som egentligen inte syns om man direkt tittar på den effektiva räntan. Hur du väljer att använda mellanskillnaden du sparar mellan olika lån har en betydelse.

Målet för alla som lånar pengar borde vara att bli skuldfria, eller i alla fall när det kommer till privatlån som kan bli väldigt dyra om ränteläget är högt. Bolån är idag så stora att det är svårt att kanske sätta som målet att där bli helt skuldfri. Men att minska sin skuld gäller även där.

Kreditvärdigheten avgörande

Kreditvärdigheten är låntagarens eller alla låntagares sammanställda förmåga att kunna betala tillbaka ett lån. Ju bättre kreditvärdighet du har ju mindre risk känner banken att de tar och ju mer pengar får du låna och till lägre ränta.

Banken har ingen skyldighet att ge dig ett lån heller och har du kan vara helt skuldfri men ändå nekas ett lån om de anser att din kreditvärdighet inte är bra nog. Det kan innebära att du kanske har låg lön i förhållande till dina kostnader varje månad där t.ex. boendet och eventuella barn väger in tungt.

Bankerna och långivarna har tydliga skyldigheter att genomföra en kreditprövning, fastställa din kreditvärdighet och baserat på det ta ett beslut om det är rimligt att låna ut pengar till dig. Ofta har den färdiga mallar för detta vilket också gör det svårt att förhandla om man hamnar på fel sida om gränsen.

Detta är delvis en tolkningsfråga och därför betyder ett nej från en bank inte att alla banker eller långivare skulle ge dig ett nej för ett privatlån. Andra lån som t.ex. då smslån har ofta en ännu lägre gräns men där lånar du också främst lägre belopp och då är riskerna automatiskt mindre.

 

Kommentarer är stängda