Nya Smslån

Då och då lanseras nya smslån från nya företag eller som nya tjänster av företag som redan har en del av marknaden. Ofta vill de företag som redan är etablerade lansera en ny tjänst för att prova ett nytt koncept och ta en större del av marknaden med ett nytt varumärke.

Varför det är intressant att hålla koll på nya smslån är helt enkelt för att de kan erbjuda låntagare nya möjligheter, antingen genom bättre förmåner som t.ex. räntefria lån men det kan också i vissa fall göra det lättare att få lån om du tidigare haft svårigheter att få lån.

Har du t.ex. betalningsanmärkningar eller dålig inkomst så kan det vara lättare att vända sig till nya aktörer som är mer ivriga att komma in på marknaden. De måste dock fortfarande göra en kreditupplysning och det måste se ut som du som låntagare har en rimlig möjlighet att kunna betala tillbaka lånet.

Det bästa sättet för att hitta nya smslån är att besöka en lista som uppdateras regelbundet som t.ex. den du hittar här.

Nya lån har också krav

Alla nya lån måste följa samma uppsatta krav som finns för de ekonomiska tjänster som riktas till privatpersoner. Detta innebär t.ex. att du aldrig kommer kunna låna pengar med smslån eller andra lån om du har obetalda skulder hos Kronofogden. Det är en av de faktorer som långivarna inte kan se mellan fingrarna på utan att själva dra på sig problem.

Du måste också ha någon form av inkomst även om denna inkomst inte behöver vara en lön från en anställning så måste du ha någon form av fast inkomst som tyder på att du kan återbetala lånet i ansenlig tid och enligt de uppsatta avtalen.

Med fast inkomst brukas lön från anställning, pension och sjukpenning räknas men det varierar lite mellan olika långivare. Har du haft problem att låna pengar från redan etablerade smslån-företag kan du alltid prova någon av de nyare tjänsterna.

Marknaden för smslån har inte riktigt fungerat som politikerna vill och det gäller åt båda hållen. Per Bolund (S) har t.ex. gått ut beskrivit marknaden som en lekstuga och förslag på att strama åt den ytterligare har lagts fram. Detta rapporterar bl.a. Aftonbladet.

Reglerna existerar för att skydda konsumenter och styra upp marknaden. Att det kan vara svårt att få ett smslån handlar om att regleringen är skapad för att de inte vill/får försätta dig i skuld om de tror att du inte kan återbetala lånet.

De normala kraven som ställs på dig som låntagare är normalt sätt:

  • 18 år (ofta 20 år) eller äldre
  • Folkbokförd i Sverige
  • Svenskt bankkonto
  • Fast inkomst på minst 100 000 kronor om året
  • Inga skulder hos Kronofogden

Det finns flera långivare som tillåter betalningsanmärkningar men då brukar det vara regler på hur många totalt och att du inte fått någon de senaste 6 månaderna. Det måste alltså tyda på att du rör dig mot en sund ekonomi.

TV-programmet Lyxfällan har flera gånger visat på hur det går om man tar många smslån för att försörja nöje man normalt sätt inte har råd med. Lånen är inte där för att de som inte har råd ska kunna leva lyxliv. De finns där man en månad har hamnat risigt på det, behöver låna pengar snabbt för att sedan styra upp det.

Ett exempel på där någon tar nya smslån hela tiden leder till problem har Nyheter24 rapporterat om som ett utdrag från Lyxfällans program.

För den som försatt sig i många små lån gör klokt i att så snart som möjligt försöka samla allting i ett s.k. samlingslån. Ett privatlån framtaget med syfte att betala av existerande men dyrare skulder.

Nya tjänster dyker upp ibland

Det är vanligare att nya företag eller etablerade företag lanserar nya tjänster som mer eller mindre är exakt som de befintliga tjänsterna som finns på marknaden men som endast lanseras under ett nytt varumärke.

Ibland dyker det dock upp helt nya tjänster som etablerar sig under egna namn. Ett exempel är hur kreditkonton etablerat sig på marknaden vilket i praktiken bara är vanliga smslån eller snabblån. Fast med skillnaden att du redan på förhand har gjort kreditupplysning och kan ta ut pengar upp till en viss kreditgräns.

Kreditkonton blev ett populärt alternativ för de som vill låna pengar regelbundet då det gör det enkelt att snabbt och enkelt få ut pengar till sitt bankkonto utan att behöva gå igenom ansökningsprocessen och kreditupplysningen när du väl behöver pengarna.

Kommentarer är stängda