Kreditupplysning

Kreditupplysning är ett sätt för långivare och andra företag och myndigheter att definiera hur kreditvärdigheten ser ut på en privatperson eller t.o.m. ett företag. En kreditupplysning kommer berätta om din förmåga att betala tillbaka skulder och hur skuldsatt du är just nu.

När det kommer till smslån och andra blancolån som snabblån och privatlån så kommer en kreditupplysning att göras. Det finns helt enkelt inte något sätt att låna pengar genom smslån och samtidigt slippa en kreditupplysning.

Det ställs krav på långivare att endast låna ut pengar till personer som har en möjlighet att betala tillbaka. Det är för att redan skuldsatta personer eller personer utan inkomst inte ska kunna försätta sig i onödigt mycket skuld. För att detta ska vara möjligt så kommer en kreditupplysning behövas göras.

UC går att undvika

Det vanligaste kreditupplysningsföretaget i Sverige är förmodligen UC (Upplysningscentralen) som kan ge kreditupplysning på både privatpersoner och företag. Hos banker används UC väldigt flitigt och det är för de erbjuder ett väldigt bra underlag med sin kreditupplysning. Vid privatlån och större krediter är UC därför vanligast.

När det kommer till mindre lån som smslån och snabblån så använder de flesta långivarna andra kreditupplysningsföretag. På så sätt kan du undvika UC när du lånar pengar genom dessa.

Orsaken till varför man i grunden vill undvika UC är att det är det kreditupplysningsföretag som används för alla stora krediter som t.ex. billån, privatlån och bolån. Det UC gör är att spara alla förfrågningar som gjorts och alla som gör kreditupplysning kan se tidigare förfrågningar. Så om du tar några smslån under ett halvårs tid så kan det lämna onödiga spår hos UC som kan ställa till det om du vill ta en större kredit senare.

Kommentarer är stängda