Bolån

BolånOm du behöver låna pengar till en bostad så är bolån det självklara valet du vill vända dig till. Bolånet är ett lån med bostaden som säkerhet och maximalt bestå av 85% av bostadens värde. Bolånet kommer alltid ha en mycket lägre ränta än vad t.ex. ett privatlån som helt saknar säkerhet har.

Att jämföra bolån online är väldigt svårt och räntan sätts individuellt av banken baserat på kreditvärdighet och andra aspekter. Det många glömmer är att det finns väldigt bra möjligheter att förhandla till sig en bra ränta på ett bolån.

Bankerna har länge publicerat listräntor på bolån men dessa har varit missvisande så Finansinspektionen har krävt att bankerna även ska tillhandahålla genomsnittsräntan bolån, något som kan göra det lättare för dig att få en uppfattning vad som är en bra ränta i förhandling med banken.

Ränteavdraget

Ränteavdraget är något som gäller alla lån och inte bara bolånet, men eftersom bolån ofta är på väldigt stora belopp så är det framför allt här som du får mest nytta av det.

Ränteavdraget innebär att du får kvitta ränteutgifter mot inkomst av arbete vilket är väldigt fördelaktigt. Du får lov att dra av upp till 30 % av dina ränteutgifter i deklarationen och om dina ränteutgifter skulle överstiga 100 000 kronor får du lov att dra av 21 % på det som överstiger beloppet.

Ränteavdraget är något som länge varit omdiskuterat i politiken och kostar staten mycket varje år. I skattereformen som infördes 1990/1991 så sänktes Ränteavdraget från 50% till 30% vilket tros varit en pusselbit till Finanskrisen som kom några år senare. Mycket kritik har riktats mot Ränteavdraget i Sverige med påtryckningar om att det borde sänkas under tider när vi har nollränta.

Amorteringskrav

Sedan den 1 juni 2016 infördes nya amorteringskrav på lån för bostäder vilket i praktiken innebär att du tvingas amortera på ditt lån ner till 50% av värdet av bostaden.

Bolån som överstiger 70% av bostadens värde tvingas amortera minst 2% av det totala ursprungliga lånebeloppet. Om ditt bolån motsvarar 70% eller lägre av bostadens värde så ska 1% amorteras av lånet tills maximalt 50% av bostadens värde är belånat.

Som exempel skulle det innebära att om du köper en bostad för 2 000 000 kronor och har en kontantinsats på 15% så behöver du låna 85% av bostadens värde (1 700 000). Eftersom du då belånat mer än 70% av bostadens värde så måste du amortera 2% årligen på de 1,7 miljonerna vilket motsvarar 34 000 kronor eller drygt 2 800 kronor i månaden.

Kommentarer är stängda