Betalningsanmärkningar

Betalningsanmärkning är något man bör undvika att få till varje pris. Det kommer sätta käppar i hjulet för den närmsta framtiden och man kan hamna där av slarv, dålig planering, resor eller på grund av dålig ekonomi.

Oftast innebär en betalningsanmärkning att du haft en skuld som du inte kunnat eller av annan anledning inte betalt och som gjort att ärendet hamnat hos Kronofogden för indrivning. Så fort en skuld hamnar hos Kronofogden så innebär detta att du har fått en betalningsanmärkning även om du betalar av den direkt.

Det enda sättet att få bort den på direkt är om någon felaktighet ligger i ärendet som gör att du kan bestrida skulden men detta är ofta ovanligt då du borde gjort detta i alla led och då borde inte Inkassobolaget skickat ärendet vidare heller.

En betalningsanmärkning kan dock bli sekretessbelagd men det krävs att du uppfyller Kronofogdens krav för detta. Det går inte att ansöka om detta utan det sker automatiskt om du uppfyller kraven för detta och du kan läsa mer om detta här.

Låna pengar trots betalningsanmärkning

Om du har fått en betalningsanmärkning och ändå vill/behöver låna pengar så finns det möjligheter för dig ändå. Det är dock så att en eller flera betalningsanmärkningar kommer göra det svårare för dig att låna pengar och om du ansöker om privatlån är det mycket svårare.

Om du vill ansöka om ett större privatlån eller liknande så kan det vara bäst att vända sig till låneförmedlare som kan ansöka om lån hos flera banker samtidigt. På så sätt slipper du prova dig fram utan kan få svar från många på en gång. Det kommer också ge dig en bra uppfattning om hur enkelt det är för dig att få lån med dina förutsättningar och din kreditvärdighet.

Smslån är dock lättare att få betalningsanmärkning. Den främsta orsaken är att smslån inte är så stora och ska betalas tillbaka snabbt. Eftersom det ställs krav på att du inte får ha några aktuella skulder just nu hos Kronofogden så räknar de flesta långivare med att du kommer kunna betala tillbaka lånet om du har en fast anställning.

För snabblån gäller samma villkor som för smslån och hos de flesta långivare kan du ansöka och bli beviljad ett lån trots betalningsanmärkning som syns hos kreditupplysningsföretagen.

Om du samlar på dig flera betalningsanmärkningar börjar dock ett mönster av dålig ekonomi att framhävas och när du har fler än sex betalningsanmärkningar så är det inte längre många långivare kvar som kan tänka sig låna ut pengar till dig.

Betalningsanmärkningar preskriberas dock efter ett antal år så om du verkligen hamnat i den situationen har du inte mycket val mer än att fixa din ekonomi på annat sätt och bygga upp en trovärdighet igen.

Kommentarer är stängda